kÜNYE

ACI Canada Book Club

Yaşamın koşturması içerisinde çok düşünmüyoruz ama, bazen öyle anlar yaşıyoruz ki ACI gibi bir okulun hayatımızı nasıl şekillendirdiğini daha iyi anlıyoruz. Sanırım benim için ACI’ın hayatıma dokunduğu en önemli alanlardan birisi kitap okuma alışkanlığıydı. ACI, sadece kitap okumayı sevdirmesi ile değil, o döneme göre zengin kitaplığıyla birçok kitaba erişimi mümkün kılmasıyla da bana yeni ufuklar açtı. Edebiyat derslerinde satır satır okuduğumuz kitapların yanı sıra, lise günlerimden anımsadığım bir başka anı ise sevgili Alpaslan Özbay’ın hafta sonu aldığı yeni kitapları derse getirip tek tek tanıtmasıydı. Okuldayken Lord of The Flies, 1984, Canterburry Tales, Macbeth ve Cry the Beloved Country okumuştuk. Her ne kadar mühendislik eğitiminin ardından yoğun bir profesyonel hayatın içerisinde olsam da, kitaplar bana hep huzur verdi. Bugün ise, kitaplar ve kitap sohbetleri, gurbet ortamda da bizi birbirimize bağlamaya, yaşadığımız coğrafyayı tanımamıza araç oluyor. 

Geçtiğimiz yıl Kanada’da bir ACI Community oluşturalım hayaliyle başladığımız çabalarımızın içine hemen bir kitap kulübü koyduk. ‘Book Club’ olmadan ACI community olmaz,  diyerek hemen ACI mezunu kitap severler bir araya geldik. Grubumuzun güzelliği şu ki, hepimiz yaşamlarımızın farklı evrelerindeyiz. Kimimiz emekli, kimimiz küçük çocuklarını büyütüyor, kimimizin ise çocukları evden ayrılmak üzere. 

Yaşadığımız coğrafyayı daha iyi tanımak için Kanadalı yazarların kitaplarıyla başlamak istedik. İlk olarak Michelle Good’un  Five Little Indians kitabını okuduk. Çok küçük yaşlarda ailelerinden alınarak, daha doğrusu “koparılarak” kilise tarafından yönetilen Residential okullarda eğitilen beş yerli (indigenous) çocuğun: Kenny, Lucy, Clara, Howie ve Maisie’nin yaşama tutunma öyküsü. Okuldaki sürelerinin sonunda parasız, ailesiz sokağa bırakılan beş genç. Kanada’nın belki de en büyük ayıbı olan Residential Okullar, 150 yıldan fazla devam etmiş ve sonuncu okul 1997 yılında kapanıncaya kadar binlerce yerli çocuğun kimliksizleştirilmesine, tacizine ve hatta ölümüne mal olan bir okul sistemi oluşmuş. Halen Kanada’da bu okul sisteminin açtığı yaraların iyileştirilmesi için çaba harcanıyor.   

Ardından, Nita Prose’un The Maid kitabını okuduk. Bu romanda, Regency Grand otelinde temizlik görevlisi olarak çalışan Molly Gray adlı karakter herkesten farklı algılıyor dünyayı. Molly otelde işlenen bir cinayeti çözmeye ve kendisini aklamaya çalışırken hem herkes gibi hem de herkesten farklı olmasıyla kendisini daha iyi tanıyor ve biz de okuyucu olarak ona karşı bir empati duymaya başlıyoruz. New York Times en iyi satanlar listesinde olan bu kitap, aldığı farklı ödüllerle de Kanada’da çok ses getiren bir kitap oldu.

Kate Beaton, The Ducks: Two Years in the Oil Sands resimli kitabıyla bizi Kanada’nın petrol çıkarılan katranlı kum bölgelerine götürdü. Bu bölgede yaşanan zorlukları, erkek-baskın bir sektörde kadın çalışanların yaşadıkları zorlukları/tacizleri, Kanada’nın Nova Scotia ya da New Foundland eyaletlerinde iş olanaklarının kısıtlılığı nedeniyle para kazanmak için gençlerin petrol bölgesine kaymasını işleyen kitap bize Kanada’nın başka bir gerçeğini gösterdi.

Kanada’nın en büyük yazarlarından Margaret Atwood’un The Penelopiad kitabı ile geçmişe ve bizim coğrafyamıza gittik. Odysseus ve karısı Penelope’un öyküsünü Atwood’un şiirsel yorumuyla okumak oldukça keyifliydi. Ama en keyiflisi moderatörümüz Esin Akalın’ın bize yaptığı sunum sayesinde mitoloji bilgimizi derinleştirmek, The Odyssey’i yeniden anımsamak oldu. O gece gerçekten bir mitoloji şöleni yaşadık.

Peki bizler kimiz? Neden Kanada’dayız? Kitabın bizler için anlamı nedir? Merak ediyorsanız, işte grubumuz.

Aramızda bir Üsküdar Amerikan mezunumuz var. Sevgili Esin Akalın (UAA’67).  

1980 yılından beri yaşadığım Kanada’da bir kitap kulübüne üye olma mutluluğuna ancak 2024 yılında erişebildim. Bunu da İzmir Amerikan Koleji mezunlarından sevgili Renin’in  beni kitap klüplerine davet etmesine borçluyum.  
Kanada’da eğitim hayatım çok yoğun geçti. Üsküdar Amerikan Kız Lisesi diplomam ile gittiğim Toronto’da iki çocuk ile olgun bir yaşta tekrar okula dönmek gurbette bana sıla hasretini gidermek için ilaç gibi geldi.  
York Üniversitesi Glendon College’da lisans derecemi aldıktan sonra Toronto Üniversitesi’nde yüksek lisans (İngiliz Dili ve Edebiyatı) ve doktora çalışmalarımı (Tiyatro) tamamladım. Ardından da uzun yıllar İstanbul Kültür Üniversitesinde akademik yaşamımı sürdürdüm.
Şimdi Kanada’da geçen yarı emeklilik yıllarımda, ACI’ın İstanbul’daki kardeş okulu ÜAL mezunu olarak, onların klübünde olmaktan onur duyuyorum. Kitap kulübünde okuduğumuz kitaplar üzerine yaptığımız tartışmalardan büyük keyif alıyorum.

Ben Nur Öztin Kurak(‘83).“Çocuklarımın eğitimlerine Kuzey Amerika’da devam etmelerini istediğimde, eşimle kurumsal hayatlarımızı sonlandırarak ailece Kanada’ya taşındık. Waterloo Üniversitesi’nde ikinci masterımı yaptım. Şimdi WLU’da yarı zamanlı ders veriyor ve danışmanlık yapıyorum. Kanada’yı çok sevmekle beraber aklım kalbim Türkiye’de, İstanbul’da, ailemde ve arkadaşlarımda. Kanada’da yaşarken birlikte büyüdüğümüz, aynı kültürden arkadaşlarla birlikte olmanın çok değerli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla Serpil (Bahşişoğlu’83) ve Renin’le (Tarman On’86) birlikte Kanada’da bir Community oluşturma düşüncesi ve bu hayalimizi gerçekleştirme yolculuğumuz bana çok keyif verdi. Kitap okumayı çok seviyorum ama en çok okuduğum kitapları konuşmayı, üzerinde tartışmayı seviyorum. Aynı kitabı okuyoruz ama bazen her birimiz öyle farklı algılıyor ki. Ne büyük zenginlik. Bu nedenle Kanada’da ACI Book Club, kitaplar sayesinde yaşadığımız ülkeyi tanımak ve konuşmak için çok iyi bir platform oldu. İyi ki!”  

Ve çekirdek ekibimizden sevgili Renin Tarman On (‘86).

“Kanada hikayemiz 2019’da eşimin uluslararası şirketinden Kanada’da bir pozisyon için teklif alması ve 2020 Ağustos’ta, pandeminin karantinalı günlerinde, Oakville’e taşınmamız ile başladı. Kızım Halifax’ta üniversiteye, oğlum yanımızda liseye başladı. Hep insanlarla olmayı seven yapıma çok ters olan Kanada kültürü ve pandemi kurallarıyla, arkadaşlık edebileceğim, kafa yapımın uyacağı birilerini ararken, ortak arkadaşımız sayesinde Nur  ile yollarımız kesişti. Daha sonra Serpil ile buluşmamız, projelerimizi hayalden gerçeğe dönüştürdü ve emeklerimizle 60 ACI’lının bir araya geldiği ACI Community @Canada grubumuzu kurduk. Grubumuzun projelerinde her yaş grubuna hitap etmeyi hedeflediğimiz için, yeni gelenlerle ‘Welcoming Family’de, mezun & iş arayanlarla online ‘networking event’lerde, kitapseverlerle de ‘Book Club’da bir araya geldik. Benim gibi ‘kötü’ bir okuyucuyu da aralarına alan bu güzel gruba, öğrendiklerim, düşündürdükleri ve inşallah kazandıracakları okuma alışkanlığı için çok teşekkürler.”

Grubumuzun medarı iftiharı Nihal Selin Erdem Özbilici (‘01) dört küçük çocuklarıyla hem tüm kitapları okuyan ve her toplantımıza katılan arkadaşımızı kutluyoruz.

“2018’de eşimle çocuklarımıza güzel bir hayat sağlamak için Kanada’ya yerleştik. ACI Book Club’a Selda Akdal sayesinde dahil oldum. Kanada’da yaşayan diğer mezunlarla tanışma ve iletişimde olma fırsatını yakaladığım için aylık görüşmelerimizi iple çekiyorum. Beni ilgi alanımın dışında çıkaran kitaplar okumak ve farklı kişilerin yorumlarını dinlemekten keyif alıyorum. Arkamızda bıraktığımız yılda Kanada edebiyatını başka bir gözle tanımanın yaşadığım ülkeyi daha iyi anlamamı sağladığını düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde yeni yazarlarla tanışacağım için heyecanlıyım.”

Ve Kitap Kulübümüzün koordinatörü Selda Ertuğ Akdal (‘84) 

“Eşimin işi nedeniyle Kanada’ya geldim. 2 yıldır Montreal’de yaşıyorum, ama 17 yıldır expat yaşam ile yurtdışındayım. Emekli hekimim. Burada hipnoz ve enerji şifacılığı ile uğraşıyorum. Daha önceden bir online kitap kulübü deneyimim vardı ve Kanada’daki ACI’lılarla buluşmak için uygun bir platform olacağını düşündüm bu kitap kulübünü kurmayı ilk toplantıda önerdim. Kanada ile ilgili kitap okumak yeni geldiğim bu ülke ile ilgili bilgi sahibi olmamı sağladı. Aynı liseden mezunlarla bir kitap hakkında konuşmak gerçekten hoşuma gidiyor.”

Ve bir başka çekirdek üyemiz, Serpil Kartalcıklar Bahşişoğlu (’83). İzmir’de sabah 4’te uyanıp sohbetlerimizi hiç kaçırmaz.

“ACI Canada Book Club’a İzmir’den katılıyorum. Emekli olduktan sonra kendime ve okumaya daha keyifle vakit ayırır oldum. İlk ‘Book Club’ tecrübem ACI Canada Book Club ile oldu. İlk sene Kanadalı yazarları seçmemiz benim açımdan çok faydalı oldu. Normalde belki okumayacağım kitaplar ile Kanada’yı, tarihi gelişimini, Kanada’nın çok yakın bir tarihte yüzleştiği ‘indigenous’ konusu ile tanıştım. Farklı yaş gruplarından, farklı hikayeler ile Kanada’ya gitmiş ACI mezunu Book Club arkadaşlarımın kendi hikayelerini dinlemek, İzmir’den, hatta ACI’dan 32 yıl ayrılamamış benim için çok keyifliydi. Toplantılarımız için, saat farkından dolayı, sabahın 4’ünde kalkmak bile bana zor gelmiyor. Bir sonraki kitabı hevesle bekliyorum.”

Ve Yeşim Şengünay (’83).

“Ben Kanada’ya 18 yıl önce, eski eşi ve 2 küçük kızıyla, gözü kara olarak gelenlerdenim. Sonrasında ailesini, dostlarını, kapıcısından kuaförüne, işini, gücünü her şeyini çok ama çok özleyenlerdenim. Yıllar geçtikte, Türkiye’deki sevdiklerimi çok özlemekle beraber, dünyanın bambaşka bir köşesinde, sımsıcak dostluklar buldum. Hem Türk, hem yabancı, sımsıcak dostlar. Değişik dil, din ve ırktan ‘benim insanlarım’ oldu Kanada’da. Kanada’yı çok seven, benim kızlarım oldukları için gurur duyduğum, 2 kızımla beraber yaşıyorum. 4 yıl önce, Bankalar Birliği’nin beni tescil etmesiyle, kendi finansal kurumumu kurdum. Şirketim, gurur duyduğum 3. çocuğum oldu. Birdenbire, ACI kitap kulübü oluştu. Beni gençliğime, ülkeme geri götürdü sanki. Dünyanın bambaşka bir köşesinde, aynı sıralarda okumuş, aynı eğitimleri almış değişik yaş grubundan ACI’lı kardeşlerimle karşılaşmak benim yüreğimi ısıttı. Kuruluşunda emeği geçen herkese çok teşekkürler. Ne iyi ettiniz.”.

Grubumuz bu arada büyüyor. Ayşe Adams (‘83)’ın  ABD’den katılımı ile Kuzey  Amerika’da yayılıyoruz. Yazın ara verdiğimiz sohbetlerimize sonbaharda kaldığımız yerden devam edeceğimiz için, okuyacağımız kitapları seçmekteyiz. Şimdilik hafta içi bir akşam 20:00’da (Eastern Time Zone) Zoom’da buluşuyoruz. Eğer sizler de Kuzey Amerika’da yaşıyorsanız ve bizlere katılmak isterseniz lütfen bize yazın. acicommunitycanada@gmail.com 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
More Like This
BAŞYAZI / EDITORIAL
Aslı Davaz ('98)

Bir Kavuşma Anı

Getting your Trinity Audio player ready… 2024 Yaz sayısındaki tüm yazılara son okuma yapıp, gururla arkama yaslanıyorum. Gururluyum çünkü bu, baştan sona dijitalde çalıştığımız ilk sayı ve her ne kadar

DAHA FAZLASI / Read More »
KOLEKTİF HAFIZA / COLLECTIVE MEMORY
Heves Özyılmaz ('77)

Vefa, Gönül Borcu, Şükür

İşin içindeyken değeri pek bilinmez genelde, hele ki yaş da küçükse, nereden bilinecek kıymeti? Ben pek bilmezdim. Dersler biraz ağır gelirdi. ‘Bu kadar detaya ne gerek var, ileride bu bizim

DAHA FAZLASI / Read More »
SANAT / THE ARTS
Raşel Rakella Asal ('69)

Tiyatromuz Emin Ellerde

ACI 2008 mezunumuz, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nde eğitim alan Aksel Bonfil, çok renkli kişiliğiyle öne çıkıyor. Eğitimi sırasında dizi ve oyun yazarlığı, oyunculuk ve kısa film yönetmenliği yaptı.

DAHA FAZLASI / Read More »
KÜLTÜR & YAŞAM / CULTURE & LIFE
Kamil Tavas ('98)

Check-in

Kimimiz olağan işlerimizle meşgul bir şekilde dünya hızında, kimimiz hayal dünyasında ışık hızında, kimimiz de olduğumuz yerde kendi çevremizde dönüp duruyoruz. Kimimiz ise, dünya hızından biraz daha hızlı gidebilmek, zamana

DAHA FAZLASI / Read More »